Planinsko društvo

Maks Meško Ormož


aktualno
program izletov
planinske poti
odseki
fotogalerija
dogodki
obvestila
članstvo
vodniki
sponzorji
povezave
društvo

Uporabniško ime Geslo


Pozabili geslo Novi uporabnik

Natisni

Obvestila
Taborni časopis Izlet Poletni tabor v Završnici: V zavihek Dogodki smo dodali Taborni časopis Završnica 2023. Poglejte kaj se je dogajalo in kako so različni avtorji videli iste dogodke.
Prestavitev izleta - maj in Suhi vrh Izlet Maj in Suhi vrh: Zaradi snega na grebenu je izlet prestavljen na naslednji vikend - na nedeljo, 30.4. Prijave odprte do srede, 26.4. Upam, da bomo tokrat imeli več sreče (da do takrat ne bo več snežilo).
Prestavitev izleta Izlet Slivnica in Cerkniško jezero: Zaradi manjšega števila prijav in negotove vremenske napovedi, bo izlet na Slivnico 22. aprila 2023. Prijave so še odprte.
Prijave za tabor 2023 Izlet Poletni tabor v Završnici: Med aktualnimi dogodki je že razpis in prijavnica za letošnji tabor. Pohitite, da ne ostanete brez šotora.
PRELOŽITEV KOLESARJENJA Izlet Kolesarjenje: Ormož - Sv. Urban - Ormož: Spoštovani! Zaradi slabe vremenske napovedi prestavljamo kolesarjenje na 3 soboto v mesecu aprilu! Prosimo za razumevanje!Jalovec in kanjoning na TOLMINKI na SOĆI

JALOVEC

Odhod:   sobota, 1. julij 2023 [ 03:00 ]
Prihod:   nedelja, 2. julij 2023
Trajanje:   2 dneva
Težavnost:   Zahtevna
Vodnik:   Marjan Kukovec
Razpis:   PDF file (celoten razpis z vsemi podrobnejšimi podatki)
Prvi dan:
Odhod v soboto zjutraj ob 3 uri iz pred avtobusne postaje v Ormožu! Pot nas bo vodila čez Ljubljano-Krajnsko goro do Vršiča.
Tokrat si smo za cilj izbrali ena najlepših gora v Julijskih Alpah.
Vršič - Jalovec (čez Jalovško škrbino)
Cilj: Jalovec (2645 m)
Ime poti: čez Jalovško škrbino
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1034 m
Višinska razlika po poti: 1350 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Jalovec je 2645 m visoka gora v Julijskih Alpah in je šesti najvišji vrh v Sloveniji. Sosednje gore so Mangart (proti zahodu), Travnik in Mojstrovka (proti vzhodu) ter Ponce (proti severu). Vrh stoji na meji med črnomorskim in jadranskim povodjem, med alpskimi dolinami Tamarja, Loške Koritnice in Trente
Da po lepoti res izstopa iz svoje okolice je dokazala tudi Planinska zveza Slovenije, ki si je silhueto Jalovca izbrala za svoj grb.
Skladne in ostro odrezane ploskve mu dajejo zlasti s severa podobo kristala. Z ostalih strani ima prav tako drzno in mogočno obliko, ki izstopa nad svojo okolico. Gora je visoka tudi za Julijce, saj je z 2645 metri na odličnem četrtem mestu. Jalovec se dviguje nad tremi dolinami, to so: na severovzhodu Tamar s Planico, na zahodu Loška Koritnica in na jugovzhodu Zadnja Trenta. Na vse strani pada s strmimi pobočji, najgloblje pa na zahodu v Koritnico, najbolj strmo pa v Tamar. V Jalovčevi bližini ni prav veliko planinskih postojank. Še najbližje je Zavetišče pod Špičkom, 2064 m, ki stoji južno pod Jalovcem v bližini že od daleč dobro vidnega Špička, 2192 m. Kot izhodišče za vzpone na Jalovec bomo tokrat uporabili prelaz Vršič, 1611 m. Vzpon na Jalovec pomeni za vsakega gornika velik praznik. V razglednem dnevu je panorama gorske okolice ena najveličastnejših v Julijcih.
Na Jalovec ni lahke poti. To dokazuje tudi prvi pristop, ki je bil opravljen šele leta 1875 (Karl Wurmb in domačina vodnika Črnuta in Strgulc). Danes spada Jalovec med najbolj obiskane vrhove Julijskih Alp. Vse poti nanj pa so zahtevne, dolge in naporne. Za primerjavo naj povemo, da štejemo vzpon na Triglav za lažjega kot je na Jalovec. Iz vseh treh dolin vodijo na vrh označene poti, ki imajo več variant.Po vrnitvi nazaj na Vršič prespimo v Tičarjevi kočiDrugi dan:
Drugi dan nadaljujemo z vožnjo do Tolminskih korit z osvežitvijo v skrivnostnem svetu divjih sotesk, slikovitih slapov in kristalno čistih tolmunov..
Športne agencije, ki organizirajo soteskanje, priskrbijo potrebno opremo, strokovno usposobljenega vodnika in prevoz do kanjona ter nazaj na izhodišče.
Kanjoning - Sušec
Soteskanje je podobno raziskovanju naravnega vodnega parka. Adrenalinski navdušenci skupaj z usposobljeni vodniki kanjoninga skačejo čez večmetrske slapove, se dričajo po naravnih toboganih in kopajo v osvežilni vodi razigranega potoka Sušec.
Kanjon Sušec leži približno 7 km iz Bovca. Za soteskanje je potreben nakup dovolilnice. Skupaj z vzponom do vstopne točke v sotesko traja izlet 2–3 ure.
Po sprostitvi se vračamo čez Idrijske hribe v Prlekijo kjer pridemo do 22 ure.
Planinski izlet vodi Marjan Kukovec
Prijave v KOŠ-u


Slike iz izleta prosim pošljite vodniku.
561 kB

l.2020
386 kB

Izberi sliko za povečavo.

Na seznam izletov

Nazadnje dodane slike

Na izlet >>>


Na izlet >>>


Na izlet >>>


Na izlet >>>


Na izlet >>>

Naslednji izleti
Lunin pohod: Ormož - Velika Nedelja – Kogel - Ormož
Transverzala Alpe Adria Trail
Rogla in Lovrenška jezera
Ferati Mučevo
Mala gora in Veliki Modrasovec
Markacijski dan
Lunin pohod: Savci – Ritmerk – Savci
Martinov pohod med Ormoškimi goricami
Planinski pohod na Kozjak
Lunin pohod v LAGUNE ORMOŽ

Prejšnji izleti
OB KRAJEVNEM PRAZNIKU KS ORMOŽ
Pot stoletnice
Ferate v Dachsteinu
POKLJUKA - Triglav (čez Kredarico)
Lunin pohod: DONAČKA GORA
Veliki Klek/Grossglockner - Studlgrat
Govca (Olševa)
Ferate Škocjan
Ponce-Pot Via della vita na Vevnico in Mangart
Lunin pohod: Boč

Naključni pregovor
Latinski pregovor
Kdor tvega, zmaga.
Una salus victis.

Naključni citat
Albert Einstein
Imeli bomo usodo, ki si jo bomo zaslužili.

logotip
Planinsko društvo Maks Meško Ormož
Skolibrova ulica 12, 2270 Ormož
info@pdrustvo-mmormoz.si