Taborni Časopis Izlet Poletni tabor v Završnici: V zavihek Dogodki smo dodali Taborni Čsopis Završnica 2023. Poglejte kaj se je dogajalo in kako so različni avtorji videli iste dogodke.
Prestavitev izleta - maj in Suhi vrh Izlet Maj in Suhi vrh: Zaradi snega na grebenu je izlet prestavljen na naslednji vikend - na nedeljo, 30.4. Prijave odprte do srede, 26.4. Upam, da bomo tokrat imeli več sreče (da do takrat ne bo več snežilo).
Prestavitev izleta Izlet Slivnica in Cerkniško jezero: Zaradi manjšega števila prijav in negotove vremenske napovedi, bo izlet na Slivnico 22. aprila 2023. Prijave so še odprte.
Prijave za tabor 2023 Izlet Poletni tabor v Završnici: Med aktualnimi dogodki je že razpis in prijavnica za letošnji tabor. Pohitite, da ne ostanete brez šotora.
PRELOŽITEV KOLESARJENJA Izlet Kolesarjenje: Ormož - Sv. Urban - Ormož: Spoštovani! Zaradi slabe vremenske napovedi prestavljamo kolesarjenje na 3 soboto v mesecu aprilu! Prosimo za razumevanje!

Krakovski gozd

Izlet prestavljen!!

Odhod:   sobota, 1. april 2023 [ 06:00]
Vodnik:   Stanko Rakuša
KRAKOVSKI GOZD

Krakovski gozd je mokrišče, ki ga poplavlja reka Krka. Njegov naravovarstveni pomen poudarjajo ogrožene nižje živali, ribe, dvoživke in še zlasti ptice, saj je s slovenskega Rdečega seznama ogroženih ptic gnezdilk tu prisotnih kar 45 vrst.

Krakovski gozd obsega 2400 ha. V središču gozda najdemo edini slovenski pragozdni ostanek, ki je bil leta 1952 razglašen kot pragozdni rezervat, ki meri 40,5 ha. Ob gozdu poteka 8 kilometrov dolga Resslova pot, poimenovana po izumitelju ladijskega vijaka Josefu Resslu, ki ga je preizkušal na Krki. V njem prevladujejo hrast in dob, uspevata pa tudi črna jelša ter beli gaber.

Krakovski gozd je ime dobil po mestni četrti Krakovo v Ljubljani. Krakovski gozd leži severno od Kostanjevice na Krki, južno od avtoceste A2, vzhodno od Dobruške vasi in zahodno od Velikega Podloga.
Človek je odločneje posegel v okolico Krakovskega gozda šele v zadnjih desetletjih s hidromelioracijami ob potokih Radulja, Čolnišček, Račna, Senuša in na Š entjernejskem polju. Močvirje Trstenik je na površini 30 ha zaščiten biotop nižinskih ptic in predstavlja v porečju Krke pomembno drstišče ščuk in mrestišče žabe plavček.

Za Krakovski gozd so značilne živali: črna štorklja, orel klinkač, srednji detel, zelena žolna, barska žaba, zelena krastača in močvirska rovka.

Značilne rastline so Dacijski pljučnik, Barjanska vijolica, Ostri šaš, Vrbovolistna medvejka, Močvirski tulipan

MOÄŒVIRSKI TULIPAN V Savcih 2021

MOČVIRSKI TULIPAN V Cvetkovcih 2006 (JŽ)

BARJANSKA VIJOLICA

dacijski pljučnik

Ostri Å AC

Vrbovolistna medvejka

Kamniško sedlo – Kotliči – Turska gora
Pohod ob polni luni na RUNEČ (321m)
Pokljuka, Bohinj
Olševa
Poletni tabor v Čezsoči
Allalinhorn (4027 m)
Grintovec
Triglav
Mont Blanc
Cjajnik in Košutnikov turn

Ob prazniku občine Ormož
Tabor malih planincev
Smokuški vrh
Grossglokner
Kolesarjeje ob 25. maju dnevu MLADOSTI
Pohod ob polni luni na Donačko Goro
Lepenatka
Planina nad Vrhniko
Golica
Košenjak

Ruski pregovor
Tujo nesrečo bom tudi neslano gladko pojedel, svoje niti posladkane ne morem pogoltniti.

William Shakespeare
Bolezen, že brezupna, olajša se samo z brezupnim lekom ali sploh ne.

Skolibrova ulica 12, 2270 Ormož