Planinsko društvo

Maks Meško Ormož


aktualno
program izletov
planinske poti
odseki
fotogalerija
dogodki
obvestila
članstvo
vodniki
sponzorji
povezave
društvo

Uporabniško ime Geslo


Pozabili geslo Novi uporabnik

Natisni

Obvestila
Prestavitev izleta Izlet Viševnik: zaradi slabših vremenskih obetov je izlet prestavljen na nedeljo, 9. oktobra 2022. Prijave so še možne do srede, 5. oktobra 2022, oziroma do zapolnitve avtobusa.
Taborni časospis Izlet 43. poletni tabor za osnovno in srednješolce na Jezerskem: V zavihku Dogodki je na voljo Taborni časopis z letošnjim dogajanjem na Jezerskem. Poglejte.
fotografije iz tabora Izlet 43. poletni tabor za osnovno in srednješolce na Jezerskem: na povezavi drive se nahaja izbor mojih najboljših fotografij iz tabora na Jezerskem. Obilo užitka ob gledanju fotografij. Lep planinski pozdrav, Janko Juršič
Prestavitev izleta Izlet Golica: Zaradi napovedanega slabega vremena bo izlet na Golico, 4. junija 2022. Odhod ob 6. uri zjutraj.
Martinov pohod 2021 Izlet Martinov pohod med Ormoškimi goricami: Dogodek je prestavljen na naslednje martinovanjeOd Bovca do Tolmina -26 in 27 etapa

Odhod:   sreda, 14. september 2022 [ 14:00 ]
Prihod:   petek, 16. september 2022
Trajanje:   3 dni
Težavnost:   Srednje zahtevna
Vodnik:   Marjan Kukovec
Razpis:   /
Pot Alpe Adria Trail vas v dolino Soče pripelje iz Kranjske Gore prek Vršiča in Trente. Od tam poteka naprej ob Soški poti do Bovca in naprej mimo slapa Boke.
V Drežnico, ki je ena izmed najlepših etapnih postaj, pride pot po levem bregu Soče, iz vasi pa se nadaljuje po Poti miru do planine Kuhinja, od koder se skozi vas Krn spusti nazaj do reke Soče in v Tolmin. Iz Tolmina se pot vzpne na greben Kolovrata, kjer preča mejo v Italijo.


26. etapa Alpe Adria Trail: Drežnica – Tolmin

Zgodovinska etapa združuje spomine na prvo svetovno vojno s tradicionalnim načinom življenja prebivalcev tega območja. Sprehodili se bomo po nekdanjih vojaških poteh čez planine in pašnike, ponekod zopet po Triglavskem narodnem parku. Na koncu poti se zopet vrnemo k Soči, ki nas spremlja vse do večera, ko prispemo v Tolmin.

Etapa od Drežnice do Tolmina vodi mimo dveh čudovitih gorskih vasic in se zaključi v Tolminu, upravnem središču doline Soče. Drežnica je aktivna in živahna vasica, saj predstavlja eno izmed padalskih središč v okolici, obenem pa je tudi izhodiščna točka za pohodništvo. Nenazadnje pa je znana tudi po zaslugi tisočletne pustne tradicije. V župnijski cerkvi občasno potekajo vrhunski koncerti, po poti pa nas pozdravljajo skulpture umetnikov z vsega sveta, tako imenovana Forma viva.

V vasi Krn se čas ustavi. Med prebivalci je vedno manj mladih družin in prebivalci si svoj kruh služijo v dolini. Na obrobju vasi se nahaja spominska soba znamenitega zgodovinarja Simona Rutarja. Nekoliko nižje, v sosednji vasi Vrsno, se je rodil Simon Gregorčič, eden izmed najpriljubljenejših slovenskih pesnikov. Travnata pobočja nad vasjo so prepredena s pašniki, ki še danes pripovedujejo zgodbe o trdem življenju prebivalcev v preteklosti.

Etapa se zaključi v Tolminu, prijaznem mestecu, ki se nahaja na sončnem predelu nad sotočjem rek Soče in Tolminke. Mestni vrvež, promet, številna podjetja, pisarne, trgovine in lokali ustvarijo podobo vsakdanjika, ki je veliko bolj podoben našemu življenjskemu tempu, kot pa umirjen utrip življenja v gorah.

Na poti se nahajajo številne znamenitosti in točke, ki so vredne ogleda. Po napornem vzponu iz Drežnice si odpočijemo na Planici, pri italijanski vojaški kapeli iz prve svetovne vojne. Nadaljujemo po sončnih travnikih pod Krnskim pogorjem in za kratek čas smo zopet v Triglavskem narodnem parku. Nato se usmerimo nazaj v dolino ter nadaljujemo po gozdnih poteh in uživamo v spokojni naravi. Pred Tolminom zopet uzremo smaragdno lepotico Sočo, ki nas spremlja do cilja etape.

Zgodovinska etapa združuje spomine na prvo svetovno vojno s tradicionalnim načinom življenja prebivalcev tega območja. Na koncu poti se zopet vrnemo k Soči, ki nas spremlja vse do večera, ko prispemo v Tolmin.

Pod vasjo Koseč se nahaja krožna pot skozi Koseška korita. Pot je speljana po stezicah, ki so jih uporabljali že naši predniki, vodi mimo številnih slapov potoka Stopnika ter ponuja sprostitev v objemu gozda in počitek na energetskih točkah. Za krožno pot s postanki potrebujemo okoli dve uri.

Na poti Alpe-Adria Trail si lahko ogledamo tudi italijansko vojaško kapelo Bes na Planici.

Še ena, leta 1920 zgrajena italijanska kapela, stoji v bližini vasi Gabrje.

Tolmin je največje naselje in upravno središče doline Soče. Pohvali se lahko s starim mestnim jedrom, gimnazijo in odlično knjižnico, z bogato športno infrastrukturo, s Tolminskim muzejem, ki pripoveduje zgodbo celotnega Posočja.

Samo sprehod stran od mesta najdemo divja Tolminska korita, najnižjo vstopno točko v Triglavski narodni park, nekaj kilometrov naprej pa Javorco s cerkvico sv. Duha, najlepšim spomenikom iz časa 1. svetovne vojne v Posočju, ki je bila v letu 2006 uvrščena na seznam evropske dediščine.
Težavnost: težko
Razdalja: 21,2 km
Vzpon: 751 m
Spust: 1088 m
Trajanje: 8.15 h
Najnižja točka: 158 m
Najvišja točka: 1236 m

27. etapa Alpe Adria Trail: Tolmin – Gorenji Tarbij

Na tej etapi se nam pridruži Pot miru, po kateri prečkamo slovensko-italijansko mejo. Čez hribe in doline, mimo muzeja na prostem in prelepega gradu potujemo po poteh, ki so pisale zgodovino. Na tej etapi se nam pridruži Poti Miru, na kateri prečkamo slovensko-italijansko mejo. Čez hribe in doline, mimo muzeja na prostem in prelepega gradu potujemo po poteh, ki so pisale zgodovino.

Vrhunec te poti je vzpon na Kolovrat. Na grebenu uživamo v prekrasnem pogledu na dve strani; na alpske vrhove in na spokojno pokrajino, ki sega vse do Padske nižine in Jadranskega morja. Na italijanski strani del poti poteka po slavni Poti miru (Sentiero della Pace). Kolovrat je bil v prvi svetovni vojni prizorišče ostrih bojev med italijanskimi in avstro-ogrskimi vojaškimi četami. Zgovoren dokaz je nekdanja frontna linija na prehodu Solarje (Passo Solarie). Tu stoji tudi muzej na prostem, ki je vsekakor vreden ogleda. Nič manj impresivni pa niso različni položaji in bunkerji na ter številne podeželske vasi poti do Gorenj Tarbija (Tribil Superiore). Zagotovo navdušita tudi pisana flora in favna, zaradi česar je območje zanimivo tudi za ljubitelje narave. Oddahnemo si lahko v eni izmed tipičnih gostiln, kjer strežejo tipične tradicionalne jedi iz dolin Nadiže (Natisone). K sreči je na območju veliko hotelov, tako da brez težav najdemo prenočitev.

Greben Kolovrata je prehodno območje med Zgornjim Posočjem na slovenski strani in Benečijo na italijanski strani. Muzej na prostem se nahaja na izredno razglednem grebenu Kolovrata. V času prve svetovne vojne je italijanska vojska tu zgradila obsežen sistem svoje tretje obrambne črte, poimenovane »linea d'armata«.

Težavnost: srednja
Razdalja: 19,5 km
Vzpon: 1308 m
Spust: 879 m
Trajanje: 6.15 h
Najnižja točka: 156 m
Najvišja točka: 1103 m
Slike iz izleta prosim pošljite vodniku.

Na seznam izletov

Naslednji izleti
Lunin pohod: Ormož - Velika Nedelja – Kogel - Ormož
Viševnik
Markacijski dan
Lunin pohod: Savci – Ritmerk – Strjanci - Savci
Martinov pohod med Ormoškimi goricami
Goličica
Po Vertovčevih poteh
Debela peč ali Pršivec nad Bohinjskim jezerom
Ob polni luni na Litmerk
Sotinski breg - Kugla

Prejšnji izleti
Od Bovca do Tolmina -26 in 27 etapa
Lunin pohod: Podgorci – Preclava - Podgorci
Zadnjica – Prehodavci – Triglavska jezera – Komna – Krn – Lepena
Julijci - krog iz Zadnjice
Grossvenediger
Triglav
Ojstrica
Matkov kot -Mrzla gora
Veliki Klek
Lunin pohod: Boč

Nazadnje dodane slike

Na izlet >>>


Na izlet >>>


Na izlet >>>

Naključni pregovor
Latinski pregovor
Vsak človek se lahko zmoti. (Motiti se je človeško.) Cicero
Cuiusvis hominis est errare.

Naključni citat
Francis Bacon
Prav tako naravno je umreti, kot biti rojen; za dojenčka je prvo prav tako boleče kot drugo.

logotip
Planinsko društvo Maks Meško Ormož
Skolibrova ulica 12, 2270 Ormož
info@pdrustvo-mmormoz.si