Planinsko društvo

Maks Meško Ormož


Gran Paradiso

Odhod:   sobota, 21. avgust 2021 [ 01:00 ]
Prihod:   nedelja, 22. avgust 2021
Trajanje:   2 dneva
Težavnost:   Zelo zahtevna
Vodnik:   Tanja Plavec
Razpis:   /
Dvodnevna gorniška tura – prelep razgled na Mont Blanc.

GRAN PARADISO – O GORI IN O VZPONU
Nacionalni park Grand Paradiso spada v Grajiške Alpe, ki ležijo v skrajnem severo zahodu Italije,vrh pa je bil prvič osvojen leta 1860. Gran Paradiso nam ponuja veličastne poglede na Mont Blanc na severozahodu, peninski mejni greben na severovzhodu in gorovje Dauphine na jugozahodu. Gran Paradiso je ob vsej svoji veličini hvaležna gora, saj gorniku ponudi tehnično nezahteven vzpon, solidno višino in neprecenljve občutke, prav tako pa poleg gorniških sodi tudi med najboljše turnosmučarske vrhove v Alpah, saj nam nudi 2000 višinskih metrov čistega smučarskega presežka!


DAN 1
Ormož – VAL SAVARANCHE – VITTORIA EMANUELE

V zgodnjih jutranjih urah bomo odšli iz Ormoža proti dolini Aoste na zahodu Italije in naprej proti dolini Val Savaranche do zaselka Pont, ki leži na 1960 metrih nadmorske višine. Tu bomo napolnili nahrbtnike s potrebno opremo ter se odpravili do koče Vittorio Emanuele, ki leži na 2732 metrih, vzpon pa bo trajal 3 ure. V koči, ki je nekaj posebnega po svoji obliki in lahko sprejme do 200 ljudi bomo prenočili. Čas pred večerjo bomo izkoristili za trening hoje z derezami na bližnjem snegu ter se še dodatno aklimatizirali za lažji spanec

DAN 2

VZPON NA VRH
Spali bomo na 2700 metrih in se zjutraj povzpeli na najvišji vrh Grajiških Alp Gran Paradiso, ki leži 4061 metrov nad morjem. Vzpon ob ledeniku Grand Paradiso bo trajal 5 ur. Zadnji metri proti vršni piramidi so malo bolj zahtevni, a ponujajo prelepe razglede na najvišje vrhove Alp. Na vrhu pa nas bo pričakal ob veličastnih skalnih blokih bel Marijin kip. Po osvojitvi vrha nas čaka spust do koče/ v dolino.

DAN 3

VITTORIA EMANUELE - ORMOŽ

Po zajtrku spust v dolino do Ponta. Po okrepčilu se bomo odpeljali proti domu.


Za izvedbo programa se potrebuje veljavno osebno izkaznico ali potni list, ter veljavno izkaznico Planinske zveze. Obvezno je tudi zavarovanje za visokogorje, ki ga avtomatsko prejmete s članstvom v Planinski zvezi.
Slike iz izleta prosim pošljite vodniku.

Na seznam izletov
logotip
Planinsko društvo Maks Meško Ormož
Vrazova ulica 12, 2270 Ormož
info@pdrustvo-mmormoz.si