izlet: Golte Izlet Golte: Dragi starši in ostali udeleženci izleta. Na koncu opisa sem dodal povezavo do mojih fotografij. Na voljo za ogled in prenos bodo do 1.6.2018. V kolikor jih imate namen kjerkoli objaviti (Facebook...) me obvezno navedite kot avtorja fotografij. Hvala za razumevanje. Lep planinski pozdav, Janko Juršič

VIŠ -2666m

Odhod:   sobota, 4. oktober 2014 [ 14:00 ]
Prihod:   nedelja, 5. oktober 2014
Trajanje:   2 dneva
Težavnost:   Zelo zahtevna
Viš (2666 m)

Na veličastno trdnjavo
Šli bomo po ferati Anitte Goitan (Italija)!!

Viš je eden izmed velikanov Julijskih Alp. Na divjih grebenih, v temačni grapah in prepadnih stenah Višnje gore so se v preteklosti odvijale velike zgodbe – žal ne vedno vesele in dobrih namenov.
Prva svetovna vojna je goro za vedno spremenila. Še vedno nas ob poteh in tudi na samem vrhu spremljajo pomniki na leta človeške norosti, kjer je bilo še preživeti težko, kaj šele vojskovati. Na Višu je bila avstrijska opazovalnica, kjer so vojaki preživeli celotno zimo 1916-17. Neverjetno!
In če samo še pomislimo, da je bila skozi severovzhodno deber, ki se je danes kljub varovalom lahko lotijo le odlično pripravljeni gorniki, speljana oskrbovalna pot na vrh, se moramo, če drugega ne, vsaj globoko zamisliti. Razumeti je težko! Nam »mladičem«, ki vojnih grozot nismo doživeli, pa še posebej.

Opis gore:

Viš je 2666m visok vrh v zahodnih Julijskih Alpah. Z vrha na katerem stoji kip sv. Marije in ob njem križ je lep pogled po okoliških vrhovih, kjer izstopa mogočni Montaž. Razgled pa ob lepem vremenu seže vse od Visokih Tur v Avstriji do Karnijskih Alp.

Čas hoje: 10 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1686 m
Višinska razlika po poti: 1900 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze, svetilka

Na pot se odpravimo v soboto popoldne,prespimo v Trenti in zgodaj zjutraj se odpravimo na pot.
Obvezna prijava!

Kolesarjenje po OPP
Velika Planina

Arabski pregovor
Smrt se ga boji, ker ima levje srce.

William Shakespeare
Ambasador je pošten človek, ki ga pošljejo v tujino lagat za svojo deželo.