Planinski tabor 2018 - 5.dan Izlet Poletni tabor v Trenti: Dragi starši. Ekipa starejših planincev je včeraj uspešno osvojila Kanjavec in prespala v Zasavski koči na Prehodavcih. Mlajši so se odpravili na krožno pot do planine Lepoč in se vrnili po dolini Zadnjice v tabor. Danes smo se starejši planinci vrnili v tabor. Po kosilu smo se skopali v Soči. Do večerje nas čaka kviz in družabne igre. Lep planinski pozdrav, Janko Juršič
Planinski tabor 2018 - 3.dan Izlet Poletni tabor v Trenti: Dragi starši in skrbniki. Danes smo dopoldan izvedli orientacijski tek, popoldan pa smo preizkusili znanje varovanega plezanja na bližnji plezalni steni. Lep planinski pozdrav, Janko Juršič
Planinski tabor 2018 - 2.dan Izlet Poletni tabor v Trenti: Dragi starši in skrbniki. Sporočam vam, da smo danes šli na pohod do koče pri izviru Soče in do Kugyjevega spomenika ter se že vrnili nazaj v tabor. Popoldne bo v znamenju športnih iger in ustvarjalnih delavnic. Lep planinski pozdrav, Janko Juršič
Planinski tabor 2018 - 1.dan Izlet Poletni tabor v Trenti: Dragi starši in skrbniki. Sporočam vam,da smo varno prispeli v dolino Trente na taborno mesto. Lep planinski pozdrav, Janko Juršič
izlet: Golte Izlet Golte: Dragi starši in ostali udeleženci izleta. Na koncu opisa sem dodal povezavo do mojih fotografij. Na voljo za ogled in prenos bodo do 1.6.2018. V kolikor jih imate namen kjerkoli objaviti (Facebook...) me obvezno navedite kot avtorja fotografij. Hvala za razumevanje. Lep planinski pozdav, Janko Juršič

Snežnik in Križna Jama

Odhod:   sobota, 10. maj 2014 [ 04:30]
Vodnik:   Marko Juršič
PGD Središče vabi svoje člane, prijatelje,občane in člane PD MM Ormož, da se udeležijo izleta na Snežnik, Snežniški grad in v Križno jamo.

Izbrane poti so zanimive hkrati pa primerne za vse generacije. Na pot se odpravimo v soboto zjutraj ob 4:00 uri iz pred gasilskega doma v Središču ob Dravi.
Vstopali boste lahko na Grabah,Obrežu,Loperšicah in v Ormožu.
Vrnitev v Ormož v poznih večernih urah!

Izhodišče: Sviščaki (1242 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,5742°N / 14,401°E
Cilj: Snežnik (1796 m)
Ime poti: peš pot
Čas hoje: 2 h- skupno-3,5 ure!
Zahtevnost: lahka označena pot

CENA: 25€ pri 40 prijavljenih;23€ pri 50 prijavljenih;30€ pri 30 prijavljenih!!

Višinska razlika: 554 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000

Vožnja iz Sviščakov do gradu Snežnik okrog 1 ure.
Ogled gradu-2 uri
Vožnja do Križne jame z ogledom-2,5ure.
Odhod od Križne jame okrog 18:30
Vrnitev v Središče ob Dravi okrog 22 ure!

Izlet vodi: Marko Juršič in vodnik iz PD MM

Prijave zbira : Marko Juršič do 05.05.2014!
( kliči po 17 uri051221616-prosim)

Grad Snežnik

Spada med najbolj ohranjene gradove na Notranjskem. Nahaja se pod goro Snežnik blizu kraja Kozarišče. Postavljen je na skalo ob izviru studenca Brezno in Obrha. Pod gradom je studenec zajezen v večji ribnik. V virih je bil prvič omenjen leta 1268 in sicer kot lovska postojanka. Nastanek sedanjega gradu sega v leto 1462. Na začetku je bil v lasti oglejskih patriarhov, nato so se lastniki večkrat menjavali. Pred vojno je bil v lasti družine Schönburg iz bližine Dresdna. Grad Snežnik je trinadstropna stavba z novejšim kamnitim mostom, ki pelje do obzidja in renesančnim obzidjem pred vhodom. Dvoločni kamniti most in zunanji stolpiči so dodatki iz 19. stoletja. V gradu lahko vidite vso originalno opremo, ki je večinoma iz 19. stoletja ter začutite utrip življenja ob koncu 19. stoletja in v začetku 20. stoletja. Med bivalnimi prostori so zanimivi predvsem soba z egiptovskim pohištvom, jedilnica in večja dvorana, ki je preurejena v poročno dvorano. V gradu so imeli tudi manjšo knjižnico in improvizirano gledališko dvorano. Na hodnikih in v vseh vežah lahko vidite nagačene živali in preštevilne trofeje. Okolica gradu je bila skrbno urejena v park z jezdnimi in sprehajalnimi potmi. Vzhodno od gradu Snežnik se nahajajo pristave in druga pomožna poslopja, v katerih je manjši lovski muzej. Grad Snežnik je čudovito mesto za romantično in nepozabno poroko. Z gradom upravlja Narodni muzej Slovenije.

KRIŽNA JAMA
Križna jama je svetovno znana kraška vodna jama. Njena posebnost so podzemna jezera s sigastimi pregradami in najdišče kosti jamskih medvedov. Jama odvaja vodo iz južnega roba Bloške planote proti vzhodnemu obrobju Cerkniškega polja. V zimskem času v jami prezimujejo netopirji. Med letom lahko v jami opazujemo številne jamske živali (stonoge, postranice…), kapniške oblike in oblike v skalah.

Urnik ogledov:

Ogled suhega dela jame s kratko vožnjo po prvem jezeru – 1 ura; primerno tudi za večje skupine.

1. april - 30. junij:
sobote, nedelje in prazniki ob 15.00 uri

Ogled vodnega dela jame – 4 ure.
Obisk je mogoč le za skupine največ 4-ih oseb in le po predhodni najavi in rezervaciji.

gRAD sNEŽNIK

kRIŽNA jAMA

KRIŽNA JAMA

POGLED IZ BABNEGA POLJA

Triglav čez Prag
Lunin pohod:Miklavž-Krčevina-Vinski Vrh-Veliki Brebrovnik
Jezersko-Rinke-Skuta-Jezersko
Eiger-Jungfrao-Monsch
Aktivni konec tedna
Dachstein (po ferati Johann)
Po Slovenski planinski poti od Slapa Rinke do Jezerskega
Lunin pohod: Boč
Kolesarjenje po Slovenskih goricah

Poletni tabor v Trenti
Velika in Mala Ponca in Mangart iz Belopeških jezer
Škrlatica
Lunin pohod: Ormož-Ivanjkovci-Mali Brebrovnik-Jeruzalem-Ivanjkovci
Grossglokner
Tabor mladih planincev v Središču ob Dravi
Kukova špica, 2427 m, Škrnatarica - Dovški križ, 2542 m
Okoli Blatnega jezera
Javornik nad Črnim vrhom
Lunin pohod: Ormož-Stanovno-Runeč

Nemški pregovor
Resnici, moči in navadi se je težko upreti.

Sokrat
Drugi ljudje živijo, da jedo, jaz pa jem, da živim.