izlet: Golte Izlet Golte: Dragi starši in ostali udeleženci izleta. Na koncu opisa sem dodal povezavo do mojih fotografij. Na voljo za ogled in prenos bodo do 1.6.2018. V kolikor jih imate namen kjerkoli objaviti (Facebook...) me obvezno navedite kot avtorja fotografij. Hvala za razumevanje. Lep planinski pozdav, Janko Juršič

Boč

Na Boč , ko cveti VELIKONOČNICA

Odhod:   sobota, 22. marec 2014 [ 06:15]
BOČ 2014- ko cveti velikonočnica!

Izlet je namenjen predšolskim otrokom iz vrtcev: Ormoža,Velike Nedelje,Podgorcev,Ivanjkovcev,Miklavža pri Ormožu in Koga. Na pot se odpravimo z vlakom.
Z vlakom se pripeljemo do Poljčan, kjer se otroci zapeljejo z avtobusom do koče na Boču,ostali, ki lahko prehodijo to pot pa peš.Prav tako se otroci vračajo do Poljčan z avtobusom.
Cena prevoza je 9€ za otroke, ki se bodo peljali še z avtobusom.Razlika v ceni prevoza otrok se krije iz namenskih sredstev društva!Cena za starše otrok, ki se peljejo samo z vlakom do Poljčan je 14,00€.
Člani društva plačajo 12€,otroci-člani pa 6€!

Vsa plačila so ob prijavi pri mentoricah oziroma vzgojiteljicah v vrtcu.Ostali člani oziroma pohodniki, ki se želijo udeležiti izleta se prijavijo v društvu na tel. 041 698 741(marjan)

Otroci si bodo z vzgojitelji in starši ogledali rastišče cvetlice-velikonočnice, če pa bodo fizično pripravljeni pa se povzpnemo še na vrh Boča!

Izhodišče: Zgornje Poljčane (360 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2971°N / 15,5834°E
Cilj: Boč (978 m)
Ime poti: čez Babo
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 618 m
Višinska razlika po poti: 618 m
Zemljevid: Posavsko hribovje (Boč - Bohor) 1:50.000

Prijave pri mentorjih oziroma vzgojiteljih v vrtcih do 15.03.2014!
OPOMBA
V slučaju, da bo dolga zima, bo verjetnost prestavitve izleta za kake 14 dni!Prosimo za razumevanje!!
Kosmata lepota velikonočnice
Med slovenskimi pomladanskimi rastlinami gotovo izstopa velikonočnica (Pulsatilla grandis), predvsem zaradi velikih, razprostrtih svetlovijoličastih cvetov, ki so po zunanji strani gosto svilnato dlakavi ter se odpro v času, ko so travniki še čisto zimsko pusti. Dlakavost, ki daje rastlini poseben čar, je 'kožuh' za preživetje morebitnih jutranjih zmrzali. Glede na ime rastline bi pričakovali, da cveti okoli velike noči, vendar se odpro cvetovi navadno že bolj zgodaj, od konca februarja do sredine marca.

Po botanični plati pravzaprav velikonočnica ni kaj tako zelo posebnega. Je značilna predstavnica suhih, stepskih travišč, v Sloveniji pa dosega zahodno mejo razširjenosti in velja pri nas za redko in ogroženo vrsto, saj je znana samo s treh nahajališč. V Orešju pri Ptuju je ni več. O njenem pojavljanju govorijo le zapisi v literaturi, možna rastišča pa so se že davno umaknila vinogradom, njivam in hišam. Najbolj znana je z Boča, štajerskega Triglava, kjer je več manjših, strogo omejenih nahajališč na planoti, kjer sta planinski dom in cerkvica sv. Miklavža.

22.03.2014

In to je pri nas v naših krajih-zelo redka!!

Grossglokner
Lunin pohod: Ormož-Ivanjkovci-Mali Brebrovnik-Jeruzalem-Ivanjkovci
Škrlatica
Velika in Mala Ponca in Mangart iz Belopeških jezer
Poletni tabor v Trenti
Eiger-Jungfrao-Monsch
Triglav čez Prag
Lunin pohod:Miklavž-Krčevina-Vinski Vrh-Veliki Brebrovnik
Jezersko-Rinke-Skuta-Jezersko
Aktivni konec tedna

Tabor mladih planincev v Središču ob Dravi
Kukova špica, 2427 m, Škrnatarica - Dovški križ, 2542 m
Okoli Blatnega jezera
Javornik nad Črnim vrhom
Lunin pohod: Ormož-Stanovno-Runeč
Golica
Golte
Ob Muri
Kolesarjenje po OPP
Velika Planina

Kdor ne more koristiti, naj ne škoduje.
Qui iuvare non potest, non noceat.

Sokrat
Drugi ljudje živijo, da jedo, jaz pa jem, da živim.