izlet: Golte Izlet Golte: Dragi starši in ostali udeleženci izleta. Na koncu opisa sem dodal povezavo do mojih fotografij. Na voljo za ogled in prenos bodo do 1.6.2018. V kolikor jih imate namen kjerkoli objaviti (Facebook...) me obvezno navedite kot avtorja fotografij. Hvala za razumevanje. Lep planinski pozdav, Janko Juršič

Šmohor z vlakom

Odhod:   sobota, 15. marec 2014 [ 06:15]
Izhodišče poti: Laško (229 m)
Cilj: Dom na Šmohorju (784 m) in Malič (936 m)

Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot

Višinska razlika: 707 m
Višinska razlika po poti: 725 m
Zemljevid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000

Priporočena oprema : pohodne palice
Prijave: se zbirajo pri mentorjih planinskih krožkov:
OŠ Ormož: Stanka Hergula
OŠ Središče ob Dravi: Marko Juršič
OŠ Ivanjkovci: Andrej Primožič
OŠ Sv.Tomaž: Herman Prejac
OŠ Miklavž-Kog: Topličar Majda
OŠ Velika Nedelja /Podgorci: Alt Jožica
ter v pisarni PD ob petkih v času uradnih ur!

Na Šmohorju si bomo ogledali še:

ŠMOHORSKA CERKEV:
Cerkev leži v neposredni bližini Planinske koče na Šmohorju in je posvečena Svetemu Mohorju. Prvič je omenjena davnega leta 1421. Ta cerkev stoji najvišje in je najstarejša podružnica Laške Nadžupnije. Sestavljajo jo pravokotna ladja, prezbiterij in na severni strani prizmatičen zvonik. Gradnja je kamnita in ometana, streha enotna, tlak v njej pa kamnit. Od prvotne je sedanja cerkvica višja kar za dva do tri metre. V začetku 16.stoletja so ji prizidali prezbiterij in zvonik, ki naj bi bil dokončan leta 1504 in v katerem visi zvon Alberta Samase iz leta 1897.
Notranjost skriva prižnico iz 17.st, glavni oltar iz 18.st. in stranska oltarja z baročnimi krili iz 19.st.. V glavnem oltarju, ki je lesen, sta kipa Sv.Mohorja in diakona Sv.Fortunata, stranska oltarja sta posvečena Sv.Ulriku in Ožbaltu. V zakristiji je treba omeniti albo - dolgo mašno srajco iz leta 1678 in staro pločevinasto vetrovko.

ŠMOHORSKE LIPE:
Pred cerkvijo stojijo tri starodavne mogočne lipe, dve od njih žal že nimata več vrhov.
Lipe so "turške" in po starosti segajo še tja v pozni srednji vek. Ena izmed njih je na Veliko noč leta 1879 gorela in izgubila vrh, še vedno pa zeleni. Leta 2001 so bile ponovno izmerjene v prsni višini in sicer merijo 718cm, 680cm in 625cm. Najstarejša med njimi je bila leta 2010 izbrana za drevo leta v Sloveniji. Na vrh Malič bomo šli v primeru ostanka časa po vračanju s Šmohorja.Malič je na poti s Šmohorja in prav tako ni težaven.

Potek poti: Laško, Debro, Dom na Šmohorju,Malič,Laško

Ob Muri
Kolesarjenje po OPP
Velika Planina

Kjer govori zlato, je vsak govor odveč.
Auro loquente omnis sermo inanis est.

Cicero
Kot postaja vino s starostjo boljše, morajo biti stara prijateljstva najlepša.