Prestavitev izleta Izlet Viševnik: zaradi slabših vremenskih obetov je izlet prestavljen na nedeljo, 9. oktobra 2022. Prijave so še možne do srede, 5. oktobra 2022, oziroma do zapolnitve avtobusa.
Taborni časospis Izlet 43. poletni tabor za osnovno in srednješolce na Jezerskem: V zavihku Dogodki je na voljo Taborni časopis z letošnjim dogajanjem na Jezerskem. Poglejte.
fotografije iz tabora Izlet 43. poletni tabor za osnovno in srednješolce na Jezerskem: na povezavi drive se nahaja izbor mojih najboljših fotografij iz tabora na Jezerskem. Obilo užitka ob gledanju fotografij. Lep planinski pozdrav, Janko Juršič
Prestavitev izleta Izlet Golica: Zaradi napovedanega slabega vremena bo izlet na Golico, 4. junija 2022. Odhod ob 6. uri zjutraj.
Martinov pohod 2021 Izlet Martinov pohod med Ormoškimi goricami: Dogodek je prestavljen na naslednje martinovanje

Do izleta je še 51 dni ... in še odštevamo

Odhod:   nedelja, 20. november 2022 [ 05:00]
Vodnik:   Tanja Plavec
Pohod po Vertovčevih poteh

Najbolj množičen organiziran pohod v Vipavski dolini, skozi vinograde in slikovite vipavske vasi, kjer vam bodo domačini postregli z odličnimi domačimi dobrotami.

Pohod po Vertovčevih poteh poteka vsako leto, prvo nedeljo po martinovi nedelji. Pričetek pohoda je med 7.00 in 9.00 pri hrastu pred vasjo Ustje južno od Ajdovščine.

Tradicionalni pohod po Vipavskih gričih nas pelje skozi vipavske vasi, kjer je delal in živel duhovnik Matija Vertovec, strokovni pisec in učitelj vipavskih vinogradnikov. Prvi je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu, leta 1844 je izdal knjigo Vinoreja. V cerkvah na Planini in v Šmarjah na ta dan potekata jutranja in dopoldanska maša. V Šmarjah, pred spomenikom Matiji Vertovcu, je po maši vselej slovesnost v počastitev tega pomembnega moža, ki je močno vplival na razvoj vinogradništva v Sloveniji, posebej v Vipavski dolini.

Iz vasi Ustje poteka pot skozi Dolenje, preko Planine, kjer je Matija Vertovec služboval, do Šmarij, kjer je bil rojen, ter nazaj skozi Vrtovče in Tevče na izhodišče na Ustjah. Ob poti je cela vrsta naravnih in kulturnih spomenikov. Opazujemo lahko nahajališča fosilov ob Vipavi in lepote tipičnih vipavskih naselij, še posebej spomeniško zaščitenega središča vasi Šmarje. Na razglednih točkah, na primer Ostrem vrhu, pa se odpre čudovit pogled na vso Vipavsko dolino. Pot, ki je dobro označena, nas vodi skozi vinograde, ki so v tem času odeti v čudovite jesenske barve, v vaseh pa nas gostoljubno pričakajo domačini. Na stojnicah razstavijo svoje pridelke in pohodnike povabijo, da jih poskusijo. Ob koncu pohoda je v vasi Ustje organizirana kmečka tržnica z lokalnimi produkti.

Pot nam bo vzela približno pet ur, lahko pa tudi več, če se bomo ustavili v katerem od vinskih hramov, ki jih ob tej poti ne manjka.

Lunin pohod: Ormož - Velika Nedelja – Kogel - Ormož
Viševnik
Markacijski dan
Lunin pohod: Savci – Ritmerk – Strjanci - Savci
Goličica
Debela peč ali Pršivec nad Bohinjskim jezerom
Ob polni luni na Litmerk
Sotinski breg - Kugla

Od Bovca do Tolmina -26 in 27 etapa
Lunin pohod: Podgorci – Preclava - Podgorci
Zadnjica – Prehodavci – Triglavska jezera – Komna – Krn – Lepena
Julijci - krog iz Zadnjice
Grossvenediger
Triglav
Ojstrica
Matkov kot -Mrzla gora
Veliki Klek
Lunin pohod: Boč

Kitajski pregovor
Beseda je sekira, ki srca odpira.

Adolf Hitler
Moč ni v obrambi, pač pa v napadu.

Skolibrova ulica 12, 2270 Ormož