Martinov pohod 2021 Izlet Martinov pohod med Ormoškimi goricami: Dogodek je prestavljen na naslednje martinovanje
Prestavitev Markacijskega dneva Izlet Markacijski dan: Zaradi izrednega dogodka je markacijski dan prestavljen na eno od sobot v novembru. Nov datum bo objavljen na spletni strani društva.
Odpoved izleta Izlet Viševnik : Zaradi sveže zapadlega snega in premalo prijav moramo izlet žal odpovedati.
Taborni časopis 2021 Izlet 42. poletni tabor za osnovno in srednješolce v Mojstrani: V zavihku Dogodki je na voljo Taborni časopis Mojstrana 2021. Poglejte!
Taborni časopis Podvolovljek 2020 Izlet Poletni tabor Podvolovljek: V rubriki Dogodki je na voljo taborni časopis Podvolovljek 2020. Prispevke udeležencev je zbrala Stanka, povezala in uredila pa Nuša. Poglejte kje smo bili in kaj se nam je dogajalo.

Odhod:   nedelja, 14. november 2021 [ 03:00]
Vodnik:   Tanja Plavec
Najbolj množičen organiziran pohod v Vipavski dolini, skozi vinograde in slikovite vipavske vasi, kjer vam bodo domačini postregli z odličnimi domačimi dobrotami.

Pohod po Vertovčevih poteh poteka vsako leto, prvo nedeljo po martinovi nedelji. Pričetek pohoda je med 7.00 in 9.00 pri hrastu pred vasjo Ustje južno od Ajdovščine.

Tradicionalni pohod po Vipavskih gričih nas pelje skozi vipavske vasi, kjer je delal in živel duhovnik Matija Vertovec, strokovni pisec in učitelj vipavskih vinogradnikov. Prvi je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu, leta 1844 je izdal knjigo Vinoreja. V cerkvah na Planini in v Šmarjah na ta dan potekata jutranja in dopoldanska maša. V Šmarjah, pred spomenikom Matiji Vertovcu, je po maši vselej slovesnost v počastitev tega pomembnega moža, ki je močno vplival na razvoj vinogradništva v Sloveniji, posebej v Vipavski dolini.

Iz vasi Ustje poteka pot skozi Dolenje, preko Planine, kjer je Matija Vertovec služboval, do Šmarij, kjer je bil rojen, ter nazaj skozi Vrtovče in Tevče na izhodišče na Ustjah. Ob poti je cela vrsta naravnih in kulturnih spomenikov. Opazujemo lahko nahajališča fosilov ob Vipavi in lepote tipičnih vipavskih naselij, še posebej spomeniško zaščitenega središča vasi Šmarje. Na razglednih točkah, na primer Ostrem vrhu, pa se odpre čudovit pogled na vso Vipavsko dolino. Pot, ki je dobro označena, nas vodi skozi vinograde, ki so v tem času odeti v čudovite jesenske barve, v vaseh pa nas gostoljubno pričakajo domačini. Na stojnicah razstavijo svoje pridelke in pohodnike povabijo, da jih poskusijo. Ob koncu pohoda je v vasi Ustje organizirana kmečka tržnica z lokalnimi produkti.

Pot nam bo vzela približno pet ur, lahko pa tudi več, če se bomo ustavili v katerem od vinskih hramov, ki jih ob tej poti ne manjka.

Ob polni luni na Litmerk
Sotinski breg - Kugla
Tabor mladih planincev pri Veliki Nedelji

Debela peč ali Pršivec nad Bohinjskim jezerom
Goličica
Lunin pohod: Savci – Ritmerk – Strjanci - Savci
Kraški rob
Planina Blato - Adam, Eva, Prevalski stog
Markacijski dan
Lunin pohod: Ormož - Velika Nedelja – Kogel - Ormož
Viševnik

Človek se uči do smrti.
Vivere tota vita discendum est.

Francis Bacon
Ljubezni bolj ustreza gledališki oder kot človekovo življenje.

Skolibrova ulica 12, 2270 Ormož