Martinov pohod 2021 Izlet Martinov pohod med Ormoškimi goricami: Dogodek je prestavljen na naslednje martinovanje
Prestavitev Markacijskega dneva Izlet Markacijski dan: Zaradi izrednega dogodka je markacijski dan prestavljen na eno od sobot v novembru. Nov datum bo objavljen na spletni strani društva.
Odpoved izleta Izlet Viševnik : Zaradi sveže zapadlega snega in premalo prijav moramo izlet žal odpovedati.
Taborni časopis 2021 Izlet 42. poletni tabor za osnovno in srednješolce v Mojstrani: V zavihku Dogodki je na voljo Taborni časopis Mojstrana 2021. Poglejte!
Taborni časopis Podvolovljek 2020 Izlet Poletni tabor Podvolovljek: V rubriki Dogodki je na voljo taborni časopis Podvolovljek 2020. Prispevke udeležencev je zbrala Stanka, povezala in uredila pa Nuša. Poglejte kje smo bili in kaj se nam je dogajalo.

Kraški rob

Odhod:   nedelja, 14. november 2021 [ 04:00]
Težavnost:   Srednje zahtevna
Začnimo z definicijo, kaj je Kraški rob. Kraški rob je tisti del Slovenije, kjer se kraška pokrajina prevesi v Istro in ga vidimo kot pečine oz. skalnate stene.
Vsi gotovo poznate Črni Kal, kajne? No, točno tam nad vasico Črni Kal je Kraški rob: visoka apnenčasta skala. Te skale pa se vijejo tekom celotne širine Slovenije na tistem koncu: od Trsta pa do hrvaške meje blizu Sočerge. Tam Slovenija ni več tako zelo široka, zato sva se odločila, da bo najin pohod po Kraškem robu tudi pohod od italijanske do hrvaške meje. Približno 6h lahkotne hoje (dejansko je hoje malo več) od ene meje do druge, vmes pa sami lepi razgledi na Kras, Jadransko morje in seveda na Kraški rob

Vsebina

Kako je nastal Kraški rob?
Pohod po Kraškem robu
1. del: Grad Socerb – Črnokalski grad
2. del: Črnokalski grad – vas Podpeč – najlepši del
3. del: Podpeč – Zazid – Veli Badin pri Sočergi
Kako je nastal Kraški rob?

Nas vedno zanima “kako pa to deluje, kako je pa to nastalo”. Nič drugače ni bilo v primeru Kraškega roba. Torej, kako je nastal Kraški rob? Ta del Slovenije se je dvignil izpod morja, ko je afriška tektonska plošča začela pritiskati pod evrazijsko. Dvignilo se je večje območje, ki je bilo sestavljeno deloma iz fliša, deloma pa iz apnenca. Fliš je manj odporen na vremenske pojave in se je hitreje spral, odstranil, apnenec pa je ostal. In tako je nastal Kraški Rob. Spodaj je Istra s flišno podlago, zgoraj pa je Kras z apnenčasto strukturo.

1. del: Grad Socerb – Črnokalski grad

Ta del poti gre nekoliko bolj v notranjosti in tu pečin Kraškega roba še ni videti. Od gradu Socerb pa do ruševin črnokalskega gradu 1,5h.
2.Od črnokalskega gradu gre pot po Kraškem robu – dobesedno PO robu. 2h
3.del: Podpeč – Zazid – Veli Badin pri Sočergi
Skupno 6,5ur hoje!

Ob polni luni na Litmerk
Sotinski breg - Kugla
Tabor mladih planincev pri Veliki Nedelji

Debela peč ali Pršivec nad Bohinjskim jezerom
Goličica
Lunin pohod: Savci – Ritmerk – Strjanci - Savci
Kraški rob
Planina Blato - Adam, Eva, Prevalski stog
Markacijski dan
Lunin pohod: Ormož - Velika Nedelja – Kogel - Ormož
Viševnik

Nemški pregovor
Kjer bogatija vlada, od tam sta skromnost in prijateljstvo izgnana.

John F. Kennedy
Nikoli se ne pogajajmo iz strahu, vendar se nikoli ne bojmo pogajati.

Skolibrova ulica 12, 2270 Ormož