Prečenje Planica - Pokljuka

Trajanje:   2 dneva
Težavnost:   Zelo zahtevna
Vodnik:   Damjan Berghaus-Majnik
Pot Planica - Pokljuka nam odkriva ta svet kraj sten.
Speljana je mimo skoraj vseh najpomembnejših ostenij v vzhodnih Julijskih Alpah in seznani popotnika z mnogimi skritimi kotiki naših gora. Je najboljša šola za vse, ki želijo spoznati gore, obvladati gibanje v gorskem svetu in se nauiti hoje z odprtitni omi po naravi, Torej je namenjena tistim, ki menijo, da zaslužijo naziv "alpinist", pa jim manjka osnova - poznavanje gora, pa onim, ki so do te titule že prišli, a so spoznali, da stene le nisovse, kar lahko nudi gorska narava, in tretjim, ki se nikoli niso in se v bodoe tudi ne nameravajo bavitiz vrveno umetnostjo pa vedo, kaj je lepota in kaj pomeni tišina v gorah. Osnovno poznavanje tehnikeplezanja pa je za varno hojo po PP poti seveda potrebno.

Razen goste mreže vseh mogoih planinskih poti, ki dobro nadelane in skrbno zavarovane vodijo v vse,tudi najbolj odmaknjene in samotne predele našega planinskega sveta, je razgledna, sprehajalnaplaninska pot Planica-Pokljuka (PP) poleg slovenske planinske transverzale, zasavske planinsketransverzale Kumrovec-Kum, prav gotovo najveliastnejša in najlepša. Ker je namenjena le pravim,iskrenim ljubiteljem tišine in miru ter gorskih lepot. Ta nova razgledna sprehajalna planinska pot jelepo in bogato vezilo oaku Triglavu za njegov visoki jubilej. Prav tako pa tudi lepo darilo vsemgornikom, ki hoejo od blizu spoznati vse samotne in skrite prehode nad Planico in drugimi dolinami,okrešlji in krnicami, pod pemi, kjer krase naš planinski svet osamljeni macesni in bori viharniki.Vsa planinska PP pot je od Planice do konca dobro markirana in oznaena z rdeo markacijo, posebnovidne so oznake na brezpotjih in kritinih mestih. Vsekakor pa je potrebno na brezpotjih biti previdenin poiskati pravo smer. Razgledna, sprehajalna pot PP je v prvi vrsti namenjena izkušenim planincem,starejšim plezalcem in alpinistom, ki so vajeni gora in so vsaj približno seznanjeni z orientacijo podstenami Ponc, Š it, Travnika, Mojstrovk, Prednjim in Zadnjim Robijem in v Krnici, prav tako pamorajo vsaj bežno poznati prehode v Martuljku, Pod Srcem, v Za Akom in Belem potoku.PP vodi od roba do roba, od razglednih poivališ, pod stenami, razi in robmi, od koder je nagplaninski svet gledan še mnogo lepši, mogonejši ter nepozaben kot iz obiajnih poti in razglediš. Natej planinski magistrali naletimo na trope drobnice, na rede pasoe se divjadi, nad pohodniki krožijoorli, na vsakem koraku in ob vsakem pogledu se pravemu samotarju z radodarno roko ponujajoedinstveni pogledi na doline, krnice, okrešlje, zatrepe in skalne zidove sten, ki se poganjajo izbaržunastega zelenila samotnih dolin.Nasvidenje kjerkoli na PP planinski, sprehajalni, razgledni poti Planica – Pokljuka!