Planinsko društvo

Maks Meško Ormož


Dachstein (po ferati Johann)

Izlet je tako rekoč že pred vrati.

Odhod:   nedelja, 19. avgust 2018 [ 01:00]
Trajanje:   1 dan
Težavnost:   Zelo zahtevna
Vodnik:   Tanja Plavec
Razpis:   /
Hoher Dachstein je z 2995 metri najvišji vrh gorske skupine Dachstein. Vrh se nahaja na meji med zveznima deželama Štajerska (Steiermark) in Zgornja Avstrija (Oberösterreich) ter je tudi najvišji vrh obeh dežel. Z vrha na katerem stoji velik križ je lep razgled na celotno gorsko skupino.


Ferata nudi 700 m plezarije (ali vlečenja, kakor komu) težavnost večinoma D, vstopni del je ocenjen z E , nekaj te težavnosti je tudi vmes.

Do vstopa je približno uro in pol hoda, sama stena traja kakšne tri ure, izstop pa je neposredno na teraso koče na ledeniku. Ferato je mogoče združiti še s ferato Ana v vstopu (lažja) in seveda končnim vzponom na sam Visoki Dachstein, kar da skupaj kar 1200 višinskih feratarskih metrov. Zahteva pa moč v rokah (resnično) in pa absolutno odsotnost vrtoglavice.


Vožnja po AC proti Salzburgu in nato proti Schladmingu do izhodišča pri spodnji postaji žičnice. Peš do koče Sűdwandhűtte (1910 m) in naprej pod južno ostenje. Vstop v steno in po znameniti, super-ferati »Johann« čez njo do koče Seethalerhütte (2740 m) na robu stene, kjer se začne ledenik. Od tu bomo nadaljevali po lažji ferati (B) nad ledenikom do vrha. Izjemen razgled!


Sestopili bomo po isti poti do koče, nato pa preko ledenika dosegli zgornjo postajo žičnice. Z njo se bomo vrnili v dolino. Čakala nas bo še 6 urna vožnja nazaj v Ormož.
Težavnost poti: izjemno težka zavarovana pot (ferata D/E) <
Stroški na osebo: ~ 57 € za prevoz (bencin, vinjeta, predori) in 22 € za žičnico (navzdol).Stroški prevoza se poravnajo ob prijavi v društveni pisarni ali preko TR.
Opozorilo: V primeru slabega vremena bo tura odpovedana. Če razmere ne bodo dovoljevale vzpona preko ferate Johann, se bomo tudi gor zapeljali z žičnico in opravili vzpon preko ledenika.
OPREMA IN DOKUMENTI: ustrezna feratarska oprema (čelada, pas, samovarovalni komplet, rokavice in obvezno popkovina z matico), cepin, dereze, oblačila primerna vremenskim razmeram, sončna očala in krema, planinska izkaznica s plačano članarino za 2018 in osebna izkaznica. Hrana in pijača iz nahrbtnika (vmes so koče!)

PRIMERNOST: za dobro izurjene - z močjo v rokah

VIŠINSKA RAZLIKA: 1200 m
OKVIRNI ČAS HOJE: 2 h+10 h
Slike iz izleta prosim pošljite vodniku.
388 kB

30 kB

7 kB

Izberi sliko za povečavo.

Na seznam izletov
logotip
Planinsko društvo Maks Meško Ormož
Vrazova ulica 12, 2270 Ormož
info@pdrustvo-mmormoz.si