Planinski tabor 2018 - 5.dan Izlet Poletni tabor v Trenti: Dragi starši. Ekipa starejših planincev je včeraj uspešno osvojila Kanjavec in prespala v Zasavski koči na Prehodavcih. Mlajši so se odpravili na krožno pot do planine Lepoč in se vrnili po dolini Zadnjice v tabor. Danes smo se starejši planinci vrnili v tabor. Po kosilu smo se skopali v Soči. Do večerje nas čaka kviz in družabne igre. Lep planinski pozdrav, Janko Juršič
Planinski tabor 2018 - 3.dan Izlet Poletni tabor v Trenti: Dragi starši in skrbniki. Danes smo dopoldan izvedli orientacijski tek, popoldan pa smo preizkusili znanje varovanega plezanja na bližnji plezalni steni. Lep planinski pozdrav, Janko Juršič
Planinski tabor 2018 - 2.dan Izlet Poletni tabor v Trenti: Dragi starši in skrbniki. Sporočam vam, da smo danes šli na pohod do koče pri izviru Soče in do Kugyjevega spomenika ter se že vrnili nazaj v tabor. Popoldne bo v znamenju športnih iger in ustvarjalnih delavnic. Lep planinski pozdrav, Janko Juršič
Planinski tabor 2018 - 1.dan Izlet Poletni tabor v Trenti: Dragi starši in skrbniki. Sporočam vam,da smo varno prispeli v dolino Trente na taborno mesto. Lep planinski pozdrav, Janko Juršič
izlet: Golte Izlet Golte: Dragi starši in ostali udeleženci izleta. Na koncu opisa sem dodal povezavo do mojih fotografij. Na voljo za ogled in prenos bodo do 1.6.2018. V kolikor jih imate namen kjerkoli objaviti (Facebook...) me obvezno navedite kot avtorja fotografij. Hvala za razumevanje. Lep planinski pozdav, Janko Juršič

Veliki vrh, Veliko Kladivo in Košutnikov turn

Odhod:   nedelja, 21. maj 2017 [ 03:00]
Težavnost:   Srednje zahtevna
Košutnikov greben se vleče vse od Velikega
vrha do Visoke Košute.
Košuta
Poti so mehke, ponekod senčne, le proti vrhu je treba nekoliko poplezati.
Potrebni sta primerna oprema in planinska utrjenost.
Priporočljiv zemljevid: Karavanke, 1 : 50 000.
Naravne lepote
Zgodovinsko-kulturne znamenitosti
Blagor našim prednikom, da so lahko goram dajali tako lepa imena, da jim še danes ni mogoče ničesar več dodati, niti odvzeti. Koroški in gorenjski Slovenci se lahko samo še prepiramo, s katere strani Karavank je prišlo to čudovito označevalno ime za goro:
Košuta. Ki je res kakor košuta: z obeh strani valovitega, več kot 15 kilometrov dolgega hrbta je gora nekako uleknjena pod nebesnim svodom in vendar ponekod vzbočena kot velikanska žival, ki se je nasršila od ugodja, ker ji je tako lepo na zemlji.
Na Košuto hodimo s travnate južne strani ali pa plezamo nanjo čez mogočno prepadno skalovje na severni strani. Za to stran morate biti utrjeni, vešči plezanja, dobro opremljeni, tudi s čelado. Gora ima približno deset vrhov. Od kmeta Matizovca, s podljubeljske strani, imamo dobre tri ure hoda na Veliki vrh (2088 m) in še kakšno uro več na Kladivo (2094 m). Če pa se vam preveč ne smili avto, se lahko po vijugavi gozdni cesti pripeljete skoraj
do Doma na Kofcah (1501 m). S te romantične in razgledne planine je na Veliki vrh (2088 m) le poldrugo uro prijetne gorske poti, na Kladivo(2094 m) pa spet uro več. To je idealna enodnevna gorska tura, primerna celo za družine in manj utrjene planince. Tisti pa, ki jim mišice pokajo od moči, si lahko privoščijo prečenje grebena do Košutnikovega turna, tako da jo ubirajo kar po državni meji, ki se zdaj vzpenja, zdaj spušča, kakor se pač vrsti veriga približno enakih vrhov.
Od Kladiva je čez sedlo Škrbina (1869 m), čez oblo Tegoško goro najvišje 2044 m) in čez Macesje (2124 m) ter Ostrv (2104 m) na Košutnikov turn (2134 m) hoje še za štiri ure in pol.
Tej poti po dolžini in izravnani višini skoraj ni enake v slovenskih gorah.
Prečenje Košutinega grebena je idealna enodnevna gorska tura, primerna seveda za res utrjene planince. Za slovenske planince pomeni vzpon na najvišji vrh, Košutnikov turn, posebno doživetje, tako zaradi njegove odmaknjenosti in razglednosti, kakor zaradi potopitve v star, redko izkrčen svet njihovih prednikov.

Srce Karavank
Na južni strani Košutnikovega turna gospodarijo gozdarji in planšarji ter seveda lovci.
Ob tem ima planina Dolga njiva še nadvse zanimiv zgodovinski spomenik: na njej je razstavljena velika tuljavasta kovinska posoda, v kakršnih so zavezniški letalci na Dolgo njivo s padali spuščali gorenjskim in koroškim partizanom opremo, orožje in zdravila.
S severne strani pa se čez orjaška prepadna skalovja, posejana s slikovitimi – in žal krušljivimi – skalnimi stolpi, grapami in stebri podajajo v glavnem Korošci.
Od koče Koschutahaus (1280 m) je pot dolga nekaj čez dve uri, vendar morate zanjo biti utrjeni, vešči plezanja, dobro opremljeni, tudi s čelado. S severnim vzponom naredite nekaj dobrega tudi za slovensko stvar na Koroškem, še posebno, če krenete z vasi Sele (Zell Pfarre), ki leži uro hoda pod planinsko kočo. Sele slovijo kot srce Karavank.
Na vse to lahko pošiljate občudujoče poglede z vrha Košutnikovega turna. Kakor z letala sredi temnih gozdov opazujete svetlo preprogo travnikov okoli domačije kmeta Košutnika, ki mu je gora dala ime, on pa ji je, ko je bilo treba označiti njen najvišji vrh, ime vrnil.
.

Oprema:
• Čelada – priporočljiva
• Palice – Priporočljive
• Sončna očala – priporočljiva
• Sončna krema – priporočljiva
Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Poskrbeti morajo za ustrezno psihofizično kondicijo, dobre planinske čevlje, zaščito proti soncu, vetru in dežju. Hrana in pijača iz nahrbtnika.
Izlet se bo izvedel samo ob zadostnem številu prijavljenih planincev.

POTEK POTI

Triglav čez Prag
Lunin pohod:Miklavž-Krčevina-Vinski Vrh-Veliki Brebrovnik
Jezersko-Rinke-Skuta-Jezersko
Eiger-Jungfrao-Monsch
Aktivni konec tedna
Dachstein (po ferati Johann)
Po Slovenski planinski poti od Slapa Rinke do Jezerskega
Lunin pohod: Boč
Kolesarjenje po Slovenskih goricah

Poletni tabor v Trenti
Velika in Mala Ponca in Mangart iz Belopeških jezer
Škrlatica
Lunin pohod: Ormož-Ivanjkovci-Mali Brebrovnik-Jeruzalem-Ivanjkovci
Grossglokner
Tabor mladih planincev v Središču ob Dravi
Kukova špica, 2427 m, Škrnatarica - Dovški križ, 2542 m
Okoli Blatnega jezera
Javornik nad Črnim vrhom
Lunin pohod: Ormož-Stanovno-Runeč

Kitajski pregovor
Če srce ni na mestu, gledaš, pa ne vidiš, poslušaš, pa ne slišiš, ješ in ne okusiš.

Albert Einstein
Gospod je vzvišen, ni pa zahrbten.