izlet: Golte Izlet Golte: Dragi starši in ostali udeleženci izleta. Na koncu opisa sem dodal povezavo do mojih fotografij. Na voljo za ogled in prenos bodo do 1.6.2018. V kolikor jih imate namen kjerkoli objaviti (Facebook...) me obvezno navedite kot avtorja fotografij. Hvala za razumevanje. Lep planinski pozdav, Janko Juršič

Grossglockner

Odhod:   sobota, 27. avgust 2016 [ 05:00 ]
Prihod:   nedelja, 28. avgust 2016
Trajanje:   2 dneva
Težavnost:   Zelo zahtevna
Veliki Klek

Veliki Klek je najvišja gora Avstrije in najvišja gora v Alpah vzhodno od Brenerskega prelaza. Njegova relativna višina je za Mont Blancom druga najvišja v Alpah. Veliki Klek leži na meji med Koroško in vzhodno Tirolsko.
Groβglockner ali po naše Veliki Klek je z višino 3798 m najvišja gora Avstrijskih Visokih Tur. Večkrat tudi rečemo da je Veliki Klek na pol Slovenska najvišja gora. Slovenski alpinist Valentin Stanič je leta 1800 opravil prvi solo vzpon na vrh gore, le dan za prvopristopniki. Ime največjega ledenika pod Veliki Klekom – Pasterze – pa je le popačenka za slovensko besedo Pastirica.

Nadmorska višina: 3.798 m

Relativna višina vrha: 2.423 m

Datum prvega pristopa: 28. julij 1800

Prvi pristop: Martin Klotz, Martin Reicher, Sepp Klotz, Matthias Hautzendorfer

Grossglockner

Podrobni program

PROGRAM:

1.dan:

Odhod iz Ormoža iz pred planinske sobe na Vrazovi 12 v jutranjih urah.
Po 6 urah vožnje bomo prispeli do našega izhodišča, gorske vasice Kals. Po približno dveh kilometrih vijugaste gorske ceste pridemo do velikega parkirišča pri Locknerhause (1984 m).
Ob lepem vremenu lahko že od tu vidimo vrh Grossglocknerja, ki se dviguje skoraj dvatisoč metrov nad nami.
Pot nas vodi najprej po lepo speljani in položni poti do Locknerhaus (2241 m). Do tu je slaba ura hoje. V nadaljevanju je pot bolj strma in po slabih dveh urah hoje pridemo do Studl - Hutte (2801 m) z zanimivo valjasto obliko - od tod ime "Štrudl"?

2.dan:

Zjutraj sledi najprej prečenje ledenika - na koncu pa pridemo do skalne stene, kjer vodi zahtevna pot po klinih in jeklenicah.
Po treh urah hoje nas pot pripelje skoraj do vrat najvišje koče, Erzherzog-Johann Hutte (3454 m). Ker je koča na stičišču poti (naše in tiste iz Helligenbluta) je v njej vedno veliko gornikov željnih vzpona na vrh. Po kratkem postanku nadaljujemo pot proti vrhu, do katerega nas loči še 400 višinskih metrov. Pot se prične na snežišču takoj za kočo. Najprej po grebenu na vrh t.i. Malega Gloccknerja, ki je predvrh velikemu od katerega nas loči le še majhen spust v sedelce in nato še slabih 50 metrov na sam vrh Grossglocknerja (3798m),; vse skupaj cca. 5 -6 ur vzpona. Sledi sestop do koče Studl-hutte in nazaj po isti poti do izhodišča, 3-4 ure sestopa. Vožnja proti domu in prihod v poznih večernih urah. Vse skupaj 1800 metrov višinske razlike.

Lunin pohod: Ormož-Ivanjkovci-Mali Brebrovnik-Jeruzalem-Ivanjkovci
Škrlatica
Velika in Mala Ponca in Mangart iz Belopeških jezer
Poletni tabor v Trenti
Eiger-Jungfrao-Monsch
Triglav čez Prag
Lunin pohod:Miklavž-Krčevina-Vinski Vrh-Veliki Brebrovnik
Jezersko-Rinke-Skuta-Jezersko
Aktivni konec tedna

Grossglokner
Tabor mladih planincev v Središču ob Dravi
Kukova špica, 2427 m, Škrnatarica - Dovški križ, 2542 m
Okoli Blatnega jezera
Javornik nad Črnim vrhom
Lunin pohod: Ormož-Stanovno-Runeč
Golica
Golte
Ob Muri
Kolesarjenje po OPP

Arabski pregovor
Beseda, ki jo zadržiš v sebi, je tvoj suženj, beseda, ki ti uide, je tvoj gospodar.

Cicero
Nič tako nesmiselnega ni mogoče reči, česar ne bi bil že rekel kakšen filozof.